LA GASTRONOMIE
(znovu) ohřát | réchauffer |
čajová konvice | théière |
cedník | passoire |
citrus | agrume |
cuketa | courgette |
digestoř | hotte aspirante |
držadlo | mache |
elektrický fritovací hrnec | friteuse électrique |
elektrický kávovar | cafetière électrique |
elektrický robot | robot électrique |
forma | moule |
forma na koláč | moule à gâteau |
francouzské brambory | gratin dauphinois |
gratinování (zapékání) | gratin |
grilovat, opéct, rožnit | griller |
hrnec | faitout |
hrnec, kastrol | cocotte |
kávová lžička | cuillère à dessert |
kolečko | rondelle |
konvice | bouilloir |
krájet | couper |
krájet kolečka salámu | couper des rondelles de saucisson |
křídlo | aile |
kuchař | cuisinier |
kuchařka | livre de cuisine |
kuchařka | cuisinière |
kuchyňská chňapka | manique |
kuchyňské prkénko | planche à découper |
kuchyňský váleček | rouleau à pâtisserie |
měchačka | cuiller en bois |
metla | fouet |
míchat měchačkou pro dobré smísení | remuer avec une cuiller en bois pour bien mélanger |
míchat, promíchávat (2) | remuer = tourner |
mírný oheň | petit feu |
mísa na salát | saladier |
mixér | mixeur |
mlýnek | moulin |
mlýnek na maso | hachoir à viande |
naběračka | louche |
načatý | entamé |
náčiní | ustensile |
načít | entamer |
načít sklenici hořčice | entamer un pot de moutarde |
ochutit solí a pepřem | assaisonner avec du sel et du poivre |
odšťavňovač | presse-agrume |
odzátkovat | déboucher |
odzátkovat lahev vývrtkou | déboucher une bouteille avec un tire-bouchon |
ohřát jídlo v mikrovlnné troubě | faire réchauffer un plat au four à micro-ondes |
okořenit, ochutit | assaisonner |
otvírák na konzervy | ouvre-boîte |
otvírák na lahve | ouvre-bouteilles |
pánev, pánvička (na smažení) | poêle |
papilota | papillote |
párek, klobása | saucisse |
péct se | rôtir |
pitomec | moule |
plech do trouby | plat à four |
plynový sporák | gazinière |
podšálek | soucoupe |
poklice hrnce | couvercle |
polévková lžíce | cuillère à soupe |
porcovat kuře na kuchyňském prkénku | découper un poulet sur une planche à découper |
porcovat, rozkrájet | découper |
přelít do rendlíku | verser dans une casserole |
přelít, (na)lít | verser |
promíchat, mísit, smísit | mélanger |
prso (kuřecí) | blanc |
prudký oheň | feu vif |
prvotřídní kuchař | cordon-bleu* |
recept | recette |
rendlík s držadlem | casserole |
rozpustit, spojit v celek | fondre |
rybí kosti | arêtes |
salám | saucisson |
salátové příbory | couverts à salade |
sběračka na pěnu, odpěňovačka | écumoire |
šéfkuchař | chef de cuisiner |
širý, rozlehlý | vaste |
škrábat, loupat (2) | éplucher = peler |
škrabka (2) | épluche-légumes = économe |
slávka | moule |
šlehač | batteur |
šlehat, ušlehat | battre |
smažit | frire |
špejle, jehlice, drát (na opékání masa), špíz | brochette |
sporák | cuisinière |
spotřebič | électroménager |
stehno | cuisse |
stěrka, špachtle | spatule |
strouhat | râper |
strouhat sýr | râper du fromage |
struhadlo | râpe |
struhadlo na sýr | râpe à fromage |
tác, podnos | plateau |
tlakový hrnec | cocotte-minute |
topinkovač | grille-pain |
trychtýř | entonnoir |
ušlehat vejce na sníh šlehačem | battre les oeufs en neige avec un batteur |
v páře | à la vapeur |
váha | balance |
vařit | cuire |
vařit se prudce, rychle | bouillir |
vařit, dusit na mírném ohni | mijoter |
vývrtka | tire-bouchon |
zástěra | tablier |
zchladit | refroidir |